Kyrkan

SVABENSVERK - PÅ GRÄNSEN TILL VÄRLDSARV

Kyrkan som är lite tvärtom...

Traditionellt har alltid kyrkor byggts så att altaret är i öster och ingången i väst. Församlingen ska alltså ha blicken mot öst, det väderstreck som är ljusets ursprung och där solen går upp. Men här i Svabensverk är det inte så. Här är ingången i öst och altaret i väst. Det är också en märklig lösning att ha prediksstolen rakt bakom och ovanför altaret.

Byggt som skolhus

Förklaringen är att kyrkan ursprungligen är byggd som skola. Brukspatron de Ron månade om att folket i byn skulle ha bildning och inrättade därför en skola 1836, sex år innan förordningen om allmän folkskola. Skolan var då inrymd i det som idag kallas prästgården men som under årens lopp har varit både kontor och undervisningslokal. Det skolhus som nu är kyrka byggdes år 1864. Förutom de vanliga ämnena fick man här läsa geometri, tyska och bolagsräkning. Undervisningen var av Bell- Lancaster modell som då var i ropet. Modellen gick ut på att äldre elever undervisade yngre i små grupper.

Efter att bruket lagt ner 1876 sjönk befolkningstalet och det fanns inte längre behov av så stora lokaler för undervisning. Under åren 1884-85 byggdes därför skolhuset om till kyrka. Fram tills dess hade gudstjänster hållits i bönhuset uppe på Övre Hammaren.

 

Populär bröllopskyrka

Det ljusa kyrkorummet i nyklassisk stil är mycket vackert och det är många som väljer att gifta sig här.

Inte minst därför att det gamla bruksstallet är en fin lokal för fest och tillställningar. Du är välkommen att höra av dig om ni går i brölloppstankar, vi visar er gärna kyrkan och stallet. Det finns också möjlighet att få catering till ert bröllop.

Vi har också en vacker brudkrona i nysilver med inläggning av slipade slaggstenar från bruket.

Nedläggning

De vikande konjunkturerna i mitten av 1800-talet gjorde att de Ron sålde bruket för 45 000 riksdaler till Cantzler som drev verksamheten fram till 1872 då berlinaren Adolf von Hanseman tog vid men bruket såldes sedan till Kopparfors AB år 1880. Verksamheten lades ner några år senare. Idag ägs stallet av Ovanåkers kommun, mark samt övriga byggnader från brukets tid ägs av Bergvik Skog.

 

Bruket blomstar upp igen

Under femtiotalet kom Svabensverk att få ett andra uppsving. Det intensiva skogsbruket sysselsatte många människor och bruket kom att bli ett centrum i den här regionen. Det blev bostadsbrist och Kopparfors lät därför bygga den del av byn som heter Hoting, uppe på höjden på andra sidan dammen. Vid femtiotalets mitt bodde cirka 70 personer här och skolan hade ungefär 40 elever. Här fanns affär, taxi och postkontor. Bussen gick dagligen, både mot Hälsingland och ner mot Dalarna.

En förändring kom i och med skogsmaskinen. Behovet av arbetskraft minskade. Många flyttade dit jobben fanns medan andra bodde kvar och pendlade.

Posten lades ner i början på 70-talet, affären fanns kvar till -93.

 

Livet idag

I skrivandes stund har vi 37 fastboende. Sommartid fördubblas antalet innevånare. Mot alla odds så lever bruket vidare och folk söker sig hit. Hus som blir till salu säljs snabbt och det är ingen överdrift att säga att vi faktiskt har bostadsbrist. Det är inte så konstigt med tanke på hur bra vi har det här. Ren orörd natur, vildmark in på knuten, ett rikt kulturliv, bra jakt, fiske, bad och framförallt en massa trevliga och kreativa människor :-)

 

 

 

Unik kyrkklocka

I Klockstapeln hänger den 170 kg tunga Kristineklockan, den första i Sverige som importerdes från Sheffield.

Varje lördag kl. 18.00 samlas byborna utomhus, oavsett väder, för att skåla, lyssna på klockan och fira helgsmål.

 

Var finns den andra klockan?

Men det lär finnas en klocka till i landet som importerats från Sheffield. Men var finns den? Det skulle vara intressant att veta. Hör gärna av er om ni har tips.

Här hittar ni kontaktuppgifter till styrelsen >>>