Svabensverk logo
Svabensverks kyrka
Altare och altarring

Svabensverks kyrka


Kyrkan som är lite tvärtom...

Traditionellt har alltid kyrkor byggts så att altaret är i öster och ingången i väst. Församlingen ska alltså ha blicken mot öst, det väderstreck som är ljusets ursprung och där solen går upp. Men här i Svabensverk är det inte så. Här är ingången i öst och altaret i väst. Det är också en märklig lösning att ha prediksstolen rakt bakom och ovanför altaret.


Byggt som skolhus

Förklaringen är att kyrkan ursprungligen är byggd som skola. Brukspatron de Ron månade om att folket i byn skulle ha bildning och inrättade därför en skola 1836, sex år innan förordningen om allmän folkskola. Skolan var då inrymd i det som idag kallas prästgården men som under årens lopp har varit både kontor och undervisningslokal. Det skolhus som nu är kyrka byggdes år 1864. Förutom de vanliga ämnena fick man här läsa geometri, tyska och bolagsräkning. Undervisningen var av Bell- Lancaster modell som då var i ropet. Modellen gick ut på att äldre elever undervisade yngre i små grupper. Efter att bruket lagt ner 1876 sjönk befolkningstalet och det fanns inte längre behov av så stora lokaler för undervisning. Under åren 1884-85 byggdes därför skolhuset om till kyrka. Fram tills dess hade gudstjänster hållits i bönhuset uppe på Övre Hammaren.


Populär bröllopskyrka

Det ljusa kyrkorummet i nyklassisk stil är mycket vackert och det är många som väljer att gifta sig här.

Inte minst därför att det gamla bruksstallet är en fin lokal för fest och tillställningar. Du är välkommen att höra av dig om ni går i brölloppstankar, vi visar er gärna kyrkan och stallet. Mer information finns här. Det finns också möjlighet att få catering till ert bröllop. Vi har också en vacker brudkrona i nysilver med inläggning av slipade slaggstenar från bruket.


Unik kyrkklocka ringer till helgsmål

I Klockstapeln hänger den 170 kg tunga Kristineklockan, den första i Sverige som importerades från Sheffield. Varje lördag kl. 18.00 samlas byborna  utomhus, oavsett väder, för att skåla, lyssna på klockan och fira helgsmål.


Var finns den andra klockan?

Men det lär finnas en klocka till i landet som importerats från Sheffield. Men var finns den? Det skulle vara intressant att veta. Hör gärna av er om ni har tips. admin@svabensverk.se

Kyrkan från norr


Brudpar på väg in i kyrkan