Fullt upp eller lugn och ro? Välj själv, här finns massor att göra men också gott om utrymme för ensamhet och stillhet.


Nedan har vi listat några återkommande evenemang men också annat som finns att tillgå när som helst.

Dessutom ställer vi till med andra saker med spontana mellanrum. Vi brukar träffas för att sjunga och spela så ofta vi kan, alla är välkomna. Håll koll på vår Facebooksida för att få information om när och var det händer. 


Under tjugo år så arrangerade vi också den riksbekanta festivalen Jazz i Svaben till minne av Christer Boustedt. Festivalen lades ner 2007, medan den fortfarande var på topp. Det är många som saknar evenemanget och frågar om vi inte ska ta upp det igen. Den som lever får se...  Här kan du läsa mer om Jazz i Svaben >>Valborgsfirande

Sista april samlas vi oftast på Pannkakshuset/Bockahästen för knytis och sedan tänder vi brasan när det skymmer. När den brunnit ut brukar vi återsamlas vi för fortsatt umgänge, sång och gemyt.


Midsommarfirande

Vi brukar träffas och klä stången klockan 13.00 för att sedan resa den och dansa vid pass 15.00.

Lokala musikanter spelar upp och fika finns i den närliggande bygdegården.


Spelmansstämma Folk & Dans

Alltid måndagen före Bingsjö brukar man säga. För den oinvigde så kan vi berätta att det betyder att vi har spelmansstämma två dagar före Bingsjö som alltid kör första onsdagen i juli. Stämman i Svaben blir därmed startskottet för den så kallade "spelvikku" som pågår i just en vecka. Från Svaben åker folk vidare till Bingsjö på tisdagen, då är det förstämma med buskspel och fest på puben. På själva onsdagen är den officiella stämman. På torsdag drar folk vidare till Finnbacka, Östbjörka, Boda och de andra byarna som har stämmor.

Vill man tjuvstarta lite så börjar man redan i Delsbo som kör den första söndagen i juli. Klicka och läs mer.

www.folkodans.se >>     www.delsbostamman.nu >>      www.musikvidsiljan.se >>


Höstmarknad vid Herrgården

Någon lördag i augusti så samlas knallarna utanför herrgåden. Här erbjuds hantverk och närproducerad mat.

Håll koll på vår Facebooksida för årets datum 


Julmarknad i bygdegården

En populär samlingspunkt med återkommande gäster. Vi lägger ut datum i god tid.


Fiske

De finns de som påstår att det finns mer fisk än vatten i sjön Hämmen. Om det är riktigt sant ver vi inte men kom gärna och prova! Fiskekort till Hämmen köper du hos Inga Lisa, ring 073 037 00 16

På andra sidan byn, cirka en kilometer om du följer vandringsleden, ligger den stora sjön Amungen. Dalarnas tredje största. Här kan du läsa mer om fiske vid Amungen och om var du köper kort >>

Under vintersäsongen är det nästan alltid någon angeltävling på gång, i Svaben eller i grannbyarna.


Isbana för långfärdsskridskor

Om vädergudarna är med oss och det blir fin is så plogar vi alltid en bana på Hämmen.

Vi har långfärdsskridskor till uthyrning, men barn/ungdom får låna gratis. Läs mer om isbanan här >>


Vandringsleder

Vill man så kan man ta sig ända till Nidaros, men det kanske är att ta i. I alla fall så går Pilgrimsleden förbi här. Det finns stigar kors och tvärs så det kan behövas en karta. Finnskogskartan med alla vandringsleder, skoterleder, kulturminnen och annat finns att köpa på Pannkakshuset.


Kapellet

Vi är väldigt glada för vårt vackra kapell. Varje lördag rings helgen in av Kristineklockan, den första i Sverige som importerades från Sheffield. Åter runt, oavsett väder, samlas folk i byn utomhus till helgsmål och skålar när klockorna ringer. Vi har också konserter i kyrkan och naturligtvis julotta och andra mässor.


Nyårsafton

Knytis på Pannkakshuset, sång och musik till tolvslaget då vi samlas utomhus för att möta det nya året.

Naturligtvis läser alltid någon "Ring, klocka ring" med tillägg av verser med lokal anknytning.


Häst och skogsdag

Tidigare anordnade vi en välbesökt och mycket trevlig skogsdag med kolbullegrillning, hästar som körde timmer, filmvisning från skogsbrukets tid och en massa annat kul. Vi hoppas att vi kommer att kunna göra det igen!

Läs mer här >>