Pilgrimsleden


Vandra efter Pilgrimsled från Älvkarhed utanför Alfta till Svabensverk.

Pilgrimsleden har anor från 1100-talet. Då vandrade man bland annat från Tyskland och Spanien via Västerås och våra trakter till Nidaros, numera kallat Trondheim för att besöka domen. Det berättas att även den heliga Birgitta gjorde denna vandring år 1330. I Alfta socken är leden röjd från Svabensverk till Älvkarhed även en sträckning Röstabo - Arbrå.

Leden är en del av vårt kulturarv.


Mer information om pilgrimer finns på www.pilgrimstid.nuLedbeskrvning av Michael Östh:

"Pilgrimsleden i Alfta är en lätt vandringsled, mest i tät skogsterräng med öppna gläntor, tjärnar och myrar. Leden går på bergen intill sjön Mållången med milsvid utsikt. Leden är märkt och lätt att följa. Den går mellan Älvkarhed och Svabensverk, och är totalt 4 mil. Det finns möjlighet att övernatta i vindskydd eller skogskojor på vägen. Starten är i Älvkarhed och efter att ha vandrat i två mil  finns möjlighet att övernatta i vindskydd vid Kyrketaksstenen eller Hjulbergstjärn, om vädret är sämre i Stavsbergskojan eller Askalångariskojan, dagen efter går fortsätter färden till Skålsjön och Svabensverk.


Det finns vilt i dessa trakter och chansen finns att få se älg, björn eller varg, så medtag gärna en kikare"


Utrustning: Kängor eller stövlar, men är det en torr sommar kan man också gå i gymnastikskor. Det finns gott om källor och bäckar med klart dricksvatten. Medtag myggmedel.


För att se karta med leden inritad, gå in på www.skraddrabo.se >>>