Svabensverk logo
Midsommar
Hämmen
Boule
Båt Amungen

Fullt upp eller lugn och ro?


Välj själv, här finns massor att göra men också gott om utrymme för ensamhet och stillhet.


Nedan har vi listat några återkommande evenemang men också annat som finns att tillgå när som helst.

Dessutom ställer vi till med andra saker med spontana mellanrum. Vi brukar träffas för att sjunga och spela så ofta vi kan, alla är välkomna. Håll koll på vår Facebooksida för att få information om när och var det händer. 


Under tjugo år så arrangerade vi också den riksbekanta festivalen Jazz i Svaben till minne av Christer Boustedt. Festivalen lades ner 2007, medan den fortfarande var på topp. Det är många som saknar evenemanget och frågar om vi inte ska ta upp det igen. Den som lever får se...  Här kan du läsa mer om Jazz i Svaben >>Valborgsfirande

Sista april samlas vi oftast på Bockahästen för knytis och sedan tänder vi brasan när det skymmer. När den brunnit ut brukar vi återsamlas vi för fortsatt umgänge, sång och gemyt.


Midsommarfirande

Vi brukar träffas och klä stången klockan 13.00 för att sedan resa den och dansa vid pass 15.00.

Lokala musikanter spelar upp och fika finns i den närliggande bygdegården.


Bingsjöstämman

Även om stämman är i grannbyn så är Svaben en bra utgångspunkt Tidigare hade vi också en egen spelmansstämma två dagar före Bingsjö. Vem vet, det kanske blir en nystart så småningom. Det brukar vara flera spelmansstämmor på gång i byarna runt om, men det kan variera lite år från år. 


Boule

Mitt i byn har vi en boulebana där byborna ofta samlas på sommarkvällarna för att spela, eller bara titta på, träffas och prata lite. Vi arrangerar även årligen en bouleturnering med efterföljande gemensam grillning. En aktivitet som faktiskt brukar ha fler deltagare än det totala antalet fastboende i byn.


Höstmarknad vid Herrgården

Någon lördag i augusti så samlas knallarna utanför herrgåden. Här erbjuds hantverk och närproducerad mat. Håll koll på vår Facebooksida för årets datum.


Julmarknad i bygdegården

En populär samlingspunkt med återkommande gäster. Håll koll på Facebooksidan för mer information.


Fiske

De finns de som påstår att det finns mer fisk än vatten i sjön Hämmen. Om det är riktigt sant ver vi inte men kom gärna och prova! Fiskekort kan du köpa på B&B Bockahästen. På andra sidan byn, cirka en kilometer om du följer vandringsleden, ligger den stora sjön Amungen. Dalarnas tredje största. 

Under vintersäsongen är det nästan alltid någon angeltävling på gång, i Svaben eller i grannbyarna.


Långfärdsskridskor

Svabensverk har med alla sina sjöar runt omkring mycket goda förutsättningar för långfärdsskridskor.

Vi har långfärdsskridskor till uthyrning, läs mer här.


Vandra runt Svabensverk

Vill man så kan man ta sig ända till Nidaros, men det kanske är att ta i. I alla fall så går Pilgrimsleden förbi här. Det finns stigar och leder kors och tvärs så det kan behövas en karta. Finnskogskartan med alla vandringsleder, skoterleder, kulturminnen och annat finns att köpa på Bockahästen B&B.


Promenera i Svabensverk

Man behöver inte ge sig ut på långvandring om man inte vill. En promenad genom byn och kanske runt Kolhusudden är också mycket givande. Vacker natur och kulturhistorisk miljö och en konstutställning finns att beskåda inom några hundra meter från både ställplats och B&B.


Kyrkan

Vi är väldigt glada för vår vackra kyrka. Varje lördag rings helgen in av Kristineklockan, den första i Sverige som importerades från Sheffield. Åter runt, oavsett väder, samlas folk i byn utomhus till helgsmål och skålar när klockorna ringer. Vi har också konserter i kyrkan och naturligtvis julotta och andra mässor. Läs mer om Svabensverks kyrka här.


Stallet

Med snart 150 år på nacken är det gamla bruksstallet en av Svabens vackraste byggnader. Det har nyligen moderniserats och används idag för bröllop, konserter och andra event. Läs mer här.


Nyårsafton

Knytis, sång och musik till tolvslaget då vi samlas utomhus för att möta det nya året.

Naturligtvis läser alltid någon "Ring, klocka ring" med tillägg av verser med lokal anknytning.


Häst och skogsdag

Tidigare anordnade vi en välbesökt och mycket trevlig skogsdag med kolbullegrillning, hästar som körde timmer, filmvisning från skogsbrukets tid och en massa annat kul. Vi hoppas att vi kommer att kunna göra det igen!