Svabensverk logo
Bagarstugan
Glitterdammen
Grejsarberget
Vargåsen

Vandra i SvabensverkRunt Svabensverk finns gott om leder för både vandring och mountainbike. Här är vildmarken nära. Upptäck kulturminnen i skogen eller slå dig ner och bara njut av milsvida vyer över vidsträckta sjöar, storskogar och blånande berg. En bra karta för att utforska Svabensverks omgivningar och hela natur- och kulturområdet i Finnskogen kan du beställa på Finnskogsrikets webbplats.


Vid Amungens sydspets vid mynningen av Glitterån ligger en fin rastplats med en slogbod och grillplats (Google maps). Det går också en led från byn fram till rastplatsen. På Vargåsudden i Amungen lite längre norr ut finns det en enklare grillplats (Google maps) Hit kan du vandra genom gammal tallskog på grusåsar byggda av inlandsisens älvar för tusentals år sedan.


På Grejsarberget sydväst om byn hittar du två rastplatser med underbar utsikt. Du når dem via en cirka 20 minuters promenad från Grejsans fäbodar. Här kan du vid den första, se ut över Hämmen och västerut ut över norra Falu kommun ända upp mot Hälsingegränsen. Vi den andra rastplatsen finns det även ett vindskydd och där har du fin utsikt mot nordväst ut över sjön Amungen som är nästan 3 mil lång och till ytan större än sjön Runn.


Nordost om Svabensverk ligger Västeråsen med fin utsikt söderut. Ja, den geografiska benämningen på åsen kommer nog inte från Svabensverk utan mer troligt från den gamla finnbosättningen Gäddviksbo som ligger cirka 3 km öster om Svaben.


På den här facebooksidan om vandringsleder i Enviken kan du också hitta tips på vandringsleder i området:
Promenera i byn Svabensverk


Du behöver inte gå så långt för att få en inspirerande promenad i vacker bruksmiljö. Från Ställplatsen och badet hittar du mycket att titta på inom några hundra meter. Här hittar du gamla slaggstenshus och bruksruiner. Besök det stora bruksstallet och herrgården. Passera på bron över Glitteråns forsande vatten och avsluta med konstrundan på Kolhusudden. På den här kartan kan du se vår by illustrerad av konstnären och bybon Marianne Ling.Pilgrimsleden


Vandra efter Pilgrimsled från Älvkarhed utanför Alfta till Svabensverk. Pilgrimsleden har anor från 1100-talet. Då vandrade man bland annat från Tyskland och Spanien via Västerås och våra trakter till Nidaros, numera kallat Trondheim för att besöka domen. Det berättas att även den heliga Birgitta gjorde denna vandring år 1330. I Alfta socken är leden röjd från Svabensverk till Älvkarhed även en sträckning Röstabo –Arbrå. Leden är en del av vårt kulturarv.


Ledbeskrvning av Michael Östh:

"Pilgrimsleden i Alfta är en lätt vandringsled, mest i tät skogsterräng med öppna gläntor, tjärnar och myrar. Leden går på bergen intill sjön Mållången med milsvid utsikt. Leden är märkt och lätt att följa. Den går mellan Älvkarhed och Svabensverk, och är totalt 4 mil. Det finns möjlighet att övernatta i vindskydd eller skogskojor på vägen. Starten är i Älvkarhed och efter att ha vandrat i två mil  finns möjlighet att övernatta i vindskydd vid Kyrketaksstenen eller Hjulbergstjärn, om vädret är sämre i Stavsbergskojan eller Askalångariskojan, dagen efter går fortsätter färden till Skålsjön och Svabensverk."


Det finns vilt i dessa trakter och chansen finns att få se älg, björn eller varg, så medtag gärna en kikare.


Utrustning: Kängor eller stövlar, men är det en torr sommar kan man också gå i gymnastikskor. Det finns gott om källor och bäckar med klart dricksvatten. Medtag myggmedel.


För att se karta med leden inritad, kan du gå in på www.skraddrabo.se